Skip to content

Dakisolatie

Groener wonen, nul op de meter, energiezuinige woningen, energielabel; termen die we steeds vaker horen als het gaat over milieubewust en duurzaam wonen. Van alle duurzame maatregelen die u kunt treffen is goede isolatie van het dak een van de eerste belangrijke stappen. Met direct merkbaar resultaat; door een niet goed geïsoleerd dak ontsnapt zo’n 30 % van de gestookte warmte. Warmte heeft immers de natuurlijke neiging om op te stijgen. Als de warmte door het dak van het pand makkelijk kan ontsnappen (door kieren en spleten of ondeugdelijke dakbedekking), dan stookt u zich suf. En dat is niet alleen zeer onvriendelijk voor het milieu en het wooncomfort, maar ook voor uw portemonnee.

Voordelen van dakisolatie.

  • Direct lagere energierekening
  • Meer comfort in winter én zomer
  • Eenmalige investering voor ± 50 jaar
  • Verhoogt waarde en energielabel woning
  • Isolatiemateriaal werkt ook geluidswerend
  • Subsidies en regelingen

Isoleren buitenzijde dak

Voor isolatie vanaf de buitenkant wordt meestal gekozen als de aanwezige dakbedekking aan vervanging toe is of bij nieuwbouw. Bij bestaande bouw heeft deze vorm van isoleren het voordeel dat er niets wijzigt aan de inpandige ruimtes en afwerking en dat het aanbrengen geen invloed heeft op het gebruik van de woning.

Perfecte dakisolatie, zowel voor platte als schuine daken, vraagt wel om gespecialiseerd vakmanschap. Een verkeerd geïsoleerd dak kan grote problemen veroorzaken met de vochthuishouding, lekkages, rottend hout en schimmels, met alle verdere gevolgen.

 

Isoleren binnenzijde dak

Vanzelfsprekend is deze vorm van dakisolatie goedkoper dan isolatie aan de buitenzijde, u hoeft immers de dakbedekking niet te vervangen. De dakconstructie is voor de dakdekkers bepalend voor de wijze waarop het isolatiemateriaal wordt geplaatst. Aandachtspunt bij isolatie aan de binnenzijde is het verlies van zo min mogelijk ruimte in de kamers en/of de zolder. Heeft u een zolder, maar wordt deze niet gebruikt en verwarmd? Dan kunt u er ook voor kiezen de zoldervloer te isoleren in plaats van het dak.

Isolatiematerialen

Er zijn veel verschillende materialen die gebruikt worden voor dakisolatie. Denk aan glaswol, isolatieplaten van PIR, PUR of EPS, PUR-schuim of ecologische materialen zoals papiervlokken, kurk, hennep of houtwol. Uw budget, de dakconstructie en de gewenste isolatiewaarde zijn bepalend voor de keuze van het materiaal. Het loont om de mogelijkheden van gemeentelijke regelingen of Rijkssubsidie voor de kosten van dakisolatie te onderzoeken.

Back To Top